2. oktober 2006

Design for multikanal på onsdag!

Beklager sein invitasjon til UXnet-meetup denne gongen, men temaet burde være av stor interesse: kordan skape gode brukaropplevingar på tvers av kanalar som web, print, butikk og kundeservice? Trekløveret Kjetil Manheim, Eirik V. Johnsen og Roar Eriksen frå Tarantell har til saman 30 års erfaring med strategi og design for multikanal, og innleder til debatten med eigne perspektiv og erfaringar.

Onsdag markerer også ein slags "debut" for Fredrik Matheson som co-ambassadør for UXnet i Norge. Fredrik har master i interaksjonsdesign frå AHO og er til dagleg interaksjonsdesigner i Bekk. Han har eit imponerande overblikk og nettverk, og ein perfekt ambassadør for tverrfagligheit.

Beklageligvis ser det ikkje ut til at eg sjølv får muligheit til å bli med på onsdag, men både Fredrik og ikkje minst min bedre halvdel Mona vil være på plass saman med resten av fagmiljøet.

Så vel møtt til Scuba bar onsdag 4. oktober fra kl. 18, og husk å gi beskjed om du kjem eller ikkje!

02.10.2006, 21:43 i UXnet | Fastlenke | Kommentarar(0) | Tilbaketråkk(0)

13. juni 2006

Sju metaforar for samspel mellom PDA og PC

PdapcLitt forsinka pga. fotball-VM og det fine veret, men her kjem ein liten UXnet-oppsummering likevel:

14 interesserte sjeler fikk med seg forrige onsdags UXnet-meetup, der Ole Andreas Alsos tok for seg ulike metaforar for samspill mellom handheldte einingar (PDA, mobil, o.l.) og pc.

Ole Andreas er til dagleg rådgjevar innanfor fagområdet brukervennlighet og design i Steria. Presentasjonen var baserte på hans eigen diplomoppgåve, Exploring interface metaphors for using handhelds and PCs together, avlagt ved NTNU våren 2005.

Last ned presentasjonen PDAvsPC_Alsos_UXnet_070606.pdf (4MB).

Diplomen tok utgangspunkt eit konkret case frå St. Olavs-hospitalet i Trondheim. Scenariet var ein konkret pasient-lege-situasjon, der legen skal presentere røntgen-bilder fra sin eigen PDA på pasienten sin Windows Media-baserte pasientterminal.

Med dette som utgangspunkt, samt  utforska han sju forskjellige metaforar for samspel mellom dei to einingane, mellom andre:

Les resten av "Sju metaforar for samspel mellom PDA og PC"

13.06.2006, 20:58 i Navigasjon, UXnet | Fastlenke | Kommentarar(0) | Tilbaketråkk(0)

16. april 2006

Abonner på UXnet-kalenderen

Du kan no abonnere på UXnet-kalenderen - den komplette oversikten over alle norske evenement relatert til brukeropplevelse - via RSS eller iCal-feed. Eller som det står å lese på uxnet.no/wiki:

Ved hjelp av denne RSS-feeden og en passende RSS-leser (f.eks. Bloglines eller lignende) kan du enkelt følge med på det som skjer av relevante aktiviteter uten å surfe rundt på uxnet.no/wiki hele dagen: 
UXnet-kalenderen som RSS-feedUXnet-kalenderen som RSS-feed 

Hvis du bruker iCal eller et kompatibelt kalenderprogram (f.eks. Google Calendar eller Mozilla Calendar for Firefox), kan du sette opp et abonnement her slik at evenementene automatisk dukker opp din kalender:
UXnet-kalenderen som iCal-feedUXnet-kalenderen som iCal-feed

Kalenderen er gjort tilgjengeleg via Google Calendar, og diverse personar rundt om kring i landet har i løpet av påska fått (sannsynlegvis ein smule kryptiske, beklager det ;-) invitasjonar til Google Calendar og dermed også muligheit til å oppdatere eller legge til evenement i kalendaren.

Kort om UXnet-kalenderen:

Her finner du alt av norske konferanser, seminarer og andre aktiviteter med relevans til den store, tverrfaglige sekkeposten "brukeropplevelse". Savner du noe eller oppdager feil, gi beskjed til are(krøllalfa)halland.us. Kalenderen administreres av UXnet - User Experience Network som en gratis tjeneste til det norske fagmiljøet. Les mer om UXnet på uxnet.no/wiki og uxnet.org.

16.04.2006, 14:38 i Tverrfagleg, UXnet | Fastlenke | Kommentarar(2) | Tilbaketråkk(0)

6. april 2006

IA Summit Redux

17 stykk øltørste fagfolk tok turen innom 1-årsdagen til UXnet-meetup på Scuba bar i går, for å få med seg Jostein sin gjennomgang av dei viktigste temaene på årets IA Summit i Vancouver.

Jostein - lenke til flickr (Foto: Frank Dahle)Forsamlinga - lenke til flickr (Foto: Frank Dahle)

Presentasjonen til Jostein (PDF - 3MB) er herved gjort tilgjengeleg, og her er også ein kjapp oppsummering av hovudpunkta fritt etter hukommelsen:

Les resten av "IA Summit Redux"

06.04.2006, 20:53 i Informasjonsarkitektur, UXnet | Fastlenke | Kommentarar(1) | Tilbaketråkk(0)

2. mars 2006

Søkemotorvennleg UXnet-meetup

Stor takk til Roar Eriksen som tok utfordringa og stilte opp på kort varsel for å spre ordet om etisk søkemotoroptimalisering for UXnet-meetup.

Her er presentasjonen til Roar (PDF, 278kB)

Roar overraska positivt på mange slags vis (slik Jarle også ser det - les hans oppsummering her), og er definitivt tilgitt for å at foredraget varte i vel to timar.

Mitt inntrykk var at dei vel 20 frammøtte var delt omtrent i to like store leirar:

 • ein interessert, men stort sett stille halvdel som satte pris på litt "voksenopplæring" om eit heller ukjent fagområde
 • ein meir teknisk orientert halvdel som stort sett stod for spørsmål, digresjonar og diskusjon, satte også pris på innhaldet

Eg reknar meg sjølv ein stad i midten her, relativt oppegåande om ikkje 100% inne i alle finurligheter om den siste Google-dansen og dei siste teoriane om vekting av rangeringsfaktorar. Uansett trur eg både eg og andre sat igjen med ny kunnskap, bl.a. at

 • Tekst lagt oppå eit bakgrunnsbilde kan være 100% lesbart for folk, men likevel bli ignorert av søkemotorar dersom tekstfargen ikkje skiller seg meir enn 3% heksadesimalt fra bakgrunnsfargen på sida
 • Den klassiske kalender-kontrollen (som lar brukaren navigere fram til desember 2999) fungerer som ein rein spider-felle og kan hindre resten av nettstaden å bli indeksert
 • Meta keywords og meta descriptions kan faktisk gjere store utslag på rangering, gitt at det er gjort riktig (bl.a. maks 15 ord, som må ha relevans til innhaldet på sida)

Men det viktigaste poenget er sjølvsagt at søkemotoroptimalisering først og fremst handlar om godt innhald, god navigasjon og generelt godt handtverk ifht. å følge utbredte standardar.

PS! Roar ba meg også legge ut denne, "så man kan se hva man skal bruke sesam til :)"

02.03.2006, 22:09 i Søkemotoroptimalisering, UXnet | Fastlenke | Kommentarar(2) | Tilbaketråkk(1)

24. februar 2006

Bra søkemotoroptimalisering?

Roar Eriksen etterlyser dømer på god søkemotoroptimalisering i forkant av UXnet-meetup neste onsdag:

Er det mulig I forkant av møte og få de som kommer til å sende meg eksempler på sider de mener er bra optimalisert. Så skal jeg kose meg med litt analyser, og vise noen resultater av evt forbedringspunkter på ting jeg ville gjort annerledes?

Forslag, anyone?

24.02.2006, 10:45 i UXnet | Fastlenke | Kommentarar(7) | Tilbaketråkk(1)

22. februar 2006

Søkemotoroptimalisering - gode, onde og grusomme aktørar og metoder

Førstkomande onsdag er det søkemotoroptimalisering som er tema på UXnet-meetup. Roar Eriksen frå Online Services innleiar til det som burde kunne bli ein svært så interessant diskusjon ;-)

Roar gir ein kort introduksjon til temaet søkemotoroptimalisering (eller SEO om du vil). Han tar også for seg status for SEO på norske nettstader og ikkje minst litt om status for SEO-bransjen i Noreg.

Diskusjonen i etterkant burde etter mi meining ta som utgangspunkt at ein del grunnleggande SEO-teknikkar er heilt nødvendige bestanddelar i verktøykassa for oss informasjonsarkitektar, designarar, interaksjonsdesignarar m.m.

Det som imidlertid bør kunne diskuterast, er kor vidt og eventuelt kordan vi bør samarbeide samarbeide med ein bransje som etter fleire si meining opererer i ei etisk gråsone.

Sjølv har eg tidlegare vore svært kritisk til både Online Services og SEO-bransjen generelt. Mitt innlegg var forøvrig inspirert av Arve Bersvendsen sitt innlegg om søkemotoroptimalisering fra skyggesiden. (Anbefaler forøvrig sterkt å lese kommentarane til Arve sitt innlegg for å danne deg dine eigne oppfatningar om saken.)

Uansett er Roar Eriksen ein engasjert og oppegåande mann, med stor kunnskap om temaet (digi omtaler han som "en av skandinavias ledende eksperter innenfor området"). Han har jobba for m.a. Google, Telenor, Startsiden, Yahoo, Eniro og Findexa.

Møt opp og ta diskusjonen på Scuba Bar førstkomande onsdag kl. 18!
Den faglige delen starter cirka 18.30.

Påmelding her

(PS! Dette innlegget blir skrive med 38,9 i feber - forbehold om feberfantasiar!).

03.03:  Oppsummering her

22.02.2006, 20:01 i Søkemotoroptimalisering, UXnet | Fastlenke | Kommentarar(1) | Tilbaketråkk(1)

2. februar 2006

Bok-orgien oppsummert

Gårsdagens UXnet-meetup utarta som forvernta til ein veritabel bok-orgie, der Fredrik Matheson stod for brorparten av ingrediensane. Min eigen trillekoffert med bøker, Jostein Magnussen sin slunkne plastpose og Ivar Lyngves tre bidrag kom kvantiativt sett sørgeleg til kort mot Fredrik sine fem stappfulle ICA-bæreposar.

Fleire bilder på flickr Fleire bilder på flickr Fleire bilder på flickr

Les resten av "Bok-orgien oppsummert"

02.02.2006, 20:50 i UXnet | Fastlenke | Kommentarar(4) | Tilbaketråkk(1)

31. januar 2006

UXnet dissekerer bøker

Er du som meg, så lever og ånder du til dagleg i ein digital informasjonsomgivnad. I den evige jakta på dei beste kjeldene for fagstoff og inspirasjon til design av brukaropplevingar kryr det av bloggar, magasin, og e-postlister som overdynger oss via rss-feeds og e-post.

Men det er ikkje til å kome unna at det av og til er nyttig å koble av frå den evige, fragmentariske straumen av digital informasjon, og heller lese ei god bok. Bøker har stive permar, taktilitet, høgare oppløysning, ro til å framføre og fordøye både eit og fleire heile argument. Og sjølv om boka (o, skrekk!) skulle være utgitt for opptil fleire år sidan, kan det godt tenkast at det er vel så godt tankegods likevel.

UXnet-meetup onsdag 1. februar er difor via utelukkande til analoge medier (som riktignok i stor grad omhandler digitale medier). Fredrik Matheson, Jostein Magnussen og underteikna har tatt eit kritisk blikk på sine bokhyller, og plukka ut eit antal bøker og andre inspirasjonskjelder mellom to permar.

Eg har tidlegare forsøkt å sette opp ein kanon for brukaropplevingar (sjå "litterær kanon" forklart på wikipedia). Håpet er at vi i løpet av onsdagskvelden kan kome opp med ein betre og meir tilpassa over kva bøker som er essensielle, f.eks. med utgangspunkt i følgande liste:

 • tidenes klassiker
 • årets "must" 2005
 • mest inspirerende bok
 • beste interaksjonsdesignbok
 • beste informasjonsarkitekturbok
 • beste generelle bok om brukaropplevingar
 • beste designbok
 • beste inspirasjonskjelde frå andre fagområder
 • beste skjønnlitterære inspirasjonskjelde
 • beste innføringsbok
 • ditt forslag?

Møt opp på Scuba bar frå kl 18 og utover, så finn vi ut av det i fellesskap.

Påmelding og meir informasjon på meetup.com

31.01.2006, 22:26 i UXnet | Fastlenke | Kommentarar(0) | Tilbaketråkk(0)

7. desember 2005

Lavrans Løvlie på torsdag!

Overbringer på kort varsel to spennande forelesningar:

Designers as a new breed of entrepreneurs

To spennende foredrag som belyser hvordan
designere nå påvirker organisasjoner.

Torsdag 8. desember kl 19.00, gratis adgang,
på Auditoriet på AHO, Maridalsveien 29

Les resten av "Lavrans Løvlie på torsdag!"

07.12.2005, 18:31 i UXnet | Fastlenke | Kommentarar(0) | Tilbaketråkk(0)