10. oktober 2005

Leve wysiwyg og enkelheit!

I den siste Alertbox-spalten sin (R.I.P. Wysiwyg - Results-Oriented UI Coming) går Jacob Nielsen langt i å gravlegge den tradisjonelle Wysiwyg-metaforen (What You See Is What You Get).

Hovedargumentet til Jacob er at den overveldande mengden av funksjonar i nye applikasjonar gjer det nødvendig å tenke annleis:

Unfortunately, we've now reached the limits of the current GUI paradigm. Displaying commands in menus, toolbars, and dialog boxes works with a limited number of elements. But Microsoft Word 2003 has 1,500 commands, and users typically have no clue where to find most of them.

Alternativet Jacob peikar på er det meir resultat-orienterte interaksjonsparadigmet i nye Microsoft Office. Men basert på alle tidlegare erfaringar med Microsoft-teknologiar som skal "forutsjå" brukaren sine handlingar (tenk Office-bindersen og "smart" Auto-formattering som alltid gjettar det motsette av det du har tenkt - pføy!), er eg personleg veldig skeptisk til ei slik tilnærming.

Det finst imidlertid eit langt betre alternativ for å redde Microsoft Office og andre applikasjonar - nemlig å utrydde majoriteten av funksjonar som folk aldri brukar allikevel. Svaret er ikkje nødvendigvis meir avansert tankelesing, men rett og slett langt færre funksjonar. Enkelheit - eller simplicity om du vil - er vegen å gå, og forhåpentlegvis eit langt betre interaksjonsparadigme i det lange løp.

10.10.2005, 21:01 in Interaksjonsdesign | Fastlenke

Kommentarar

har du sett på det Jef Raskin har gjort, som er temmelig annerledes igjen? Raskin ville ha LEAP alt i den første Mac-en - og hadde han fått det, hadde ingen av oss brukt mus.

gitt usability det er antagelig mulig både å øke funksjonalitet og brukervennlighet.

jaja. sjøl foretrekker jeg LaTeX - ingen menyer, jeg må huske alle kommandoene. eneste ulempen er at det tar lang tid å lære, på den annen side går det mer enn ti år mellom hver ny versjon.

Posted by: Rolf Marvin Bøe Lindgren at 16. okt.. 2005 20.38.08

Inspirert av denne posten fyrte jeg opp parallels og startet Beta 2 av word 2007 for første gang. Jeg ble positivt overrasket. Det microsoft har gjort er jo å implementere en slags "Use Case" tilnærming til operasjonene, og kategorisert funksjonaliteten etter hvilken oppgave du utfører. Apple bruker en lignende tilnærming i f.eks. iPhoto.

Du har rett i at dette er tankelesning. Men er det ikke kvalifisert (og testbar) tankelesning er det vi interaksjonsdesignere lever av?

Jeg mener at en impementasjon av "less features" ikke er noen motsetning til ROUI (kan vi kalle det det?), men at de to tingene går hånd i hånd. Først analyserer man hva brukeren skal gjøre, så gir man brukeren verktøyene som trengs/ønskes for å gjennomføre oppgaven, og så... "wait... there is no point three!" Det var egentlig det.

Sitter man igjen med masse ekstra funksjoner så er det disse som skal fjernes. Hvordan skal man ellers finne frem til hva som er overflødig?

iPhoto er genialt på dette, og funker egentlig bedre via knappene i applikasjonen enn via rullgardin-menyene. Men ettersom Apple har en rimelig streng standard på rullgardinene, så må disse være med likevel, og gjør at man med enkel Apple-kunnskap kan gå rett inn å bruke programmet på samme måte som alle andre Mac-programmer.

Dermed; det er vel her Word 2007 sliter mest? Det følger ikke standardene for hvordan programmer skal virke. Så derfor er det litt overraskende at hr. Nilsen ikke slakter det på sin vanlige, kategoriske, måte. På den annen side; Når normerte standarder begynner å bli problemet, hva gjør man da?

Jeg foretrekker vel iPhoto. Standard rullegardiner og ROUI. For hvis alle skal gjøre som Word, med mindre god design, -Da er vi plutselig *virkelig* ute å kjøre.

Posted by: Jonas Feiring at 31. aug.. 2006 11.11.07

Tilbaketråkk

Tilbaketråkk-URL for dette innlegget:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83455881869e200d834916f9a69e2

Bloggar som refererer til Leve wysiwyg og enkelheit!: