2. juni 2004

Dagens designsitat

There are only two ways to design:
user-centered design
or
designer-centered design
- Challis Hodge

Kort oppsummert, her er nokre av mine eigne (fordumsfulle) kjenneteikn på designersentrert design:

  • Knøttsmå, uleselege fontar (fordi alle designarar har briller og store skjermar?)
  • Konsekvent brudd på alt som er av konvensjonar (fordi konvensjonar er "kjedeleg"?)
  • Ekstremt høgt forbruk av bandbreidde (fordi alle designarar har fast T3-linje på jobben?)
  • Umuleg å skille lenker frå anna tekst (fordi konvensjonelle lenker er "stygt"?)
  • Mac er referanseplattform for alle skjermdumpar (sjølv om 90% av brukarane har PC)
  • Osv.

Det er ikkje dermed sagt at alt må sjå likt ut, at alle lenker skal vere blå og understreka, at alle fontar skal være Verdana, osv. Snarare tvertimot. Det er fullt mulig (om enn meir utfordrande) å lage oppsiktsvekkande, leikande, enkelt, stilfullt og følelseslada design innanfor rammene som brukarkrav, strategi og teknologi stiller for designet.

Men dette har heldigvis andre, klokare folk sagt betre enn meg:

Simplicity is the ultimate sophistication.
- Leonardo da Vinci
Clutter and confusion are failures of design, not attributes of information
- Edward Tufte, Envisioning Information
In anything at all, perfection is finally attained not when there is no longer anything to add, but when there is no longer anything to take away.
- Antoine de Saint Exupery
Simplicity does not mean want or poverty. It does not mean the absence of any decor, or absolute nudity. It only means that the decor should belong intimately to the design proper, and that anything foreign to it should be taken away.
- Paul Jacques Grillo
Usability is always secondary. It's never the most important thing about an experience. I will accept poor usability if I get what I need, if the total experience is great. I will reject perfect usability if I am not rewarded with a useful, engaging experience.
- Donald Norman
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.
- Steve Jobs, 2003
The perfection of art is to conceal art.
- Quintilian
Making the simple complicated is commonplace; making the complicated simple, awesomely simple, that's creativity.
- Charles Mingus
Questions about whether design is necessary or affordable are quite beside the point: design is inevitable. The alternative to good design is bad design, not no design at all.
- Douglas Martin, 1989
[Leonardo Da Vinci] combined art and science and aesthetics and engineering, that kind of unity is needed once again.
- Ben Shneiderman
I’ve been amazed at how often those outside the discipline of design assume that what designers do is decoration. Good design is problem solving.
- Jeffery Veen, 2000

(Sitata over er delvis henta frå 37signals og Luke W)

02.06.2004, 21:01 in Design | Fastlenke

Kommentarar

Hvorfor lenker du til Bleed som et eksempel på designsentrert design? De har laget gode nettløsninger for blant annet TinAgent som både ivaretar opplevelsesaspektet og behovet for bruksvennlighet. Jeg trodde aldri i mitt liv at jeg skulle forsvare Bleed, men de lager faktisk gode løsninger. Selvfølgelig bommer de også noen ganger, men de prøver, lærer og feiler. Kanskje viktigst av alt så lærer de av sine feil uten at de blir noe kjedeligere av den grunn. En skjeldenhet i internettverdenen for tiden.

PS Jeg bruker fortsatt ikke briller (og ikke vis denne posten til Ingrid)

Posted by: Claus at 7. juni. 2004 22.31.56

Joda, du har rett. Tinagent er ei bra brukaroppleving for målgruppa, som (ironisk nok) er designarar og andre i kreative miljø. Bleed er veldig gode på brukarorientert design, så lenge brukarane er andre designarar ;-)

Det eg lenka til var derimot bedriftspresentasjonen til Bleed, som eg framleis meiner har dei fleste av kjenneteikna eg lista opp. Eg var sikkert urettferdig mot Bleed, eg virka heilt sikkert grinebitersk som vanlig, men eg synes no likevel at nokon bør seie i frå om at det *er* mulig lage gode opplevelsar også utan at innhaldet skal bli skadelidande.

Men det er jo litt dumt hvis eg alltid berre blir oppfatta som ein "usability-grinebitar"; kanskje eg rett og slett bør skjerpe meg litt og heller prøve trekke fram fleire gode eksempel ;-)

Takk for kommentaren iallefall, keep it coming!

PS! Eg håper da Ingrid også toler å lese dette, ho får heller arrestere meg ho også hvis ho er ueinig ;-)

Posted by: Are Halland at 8. juni. 2004 20.46.20

La oss vente og se hvordan den ordentlige siten til Bleed kommer til å se ut. Ingen ting ville glede meg mer enn at du plukker den fra hverandre.

Posted by: Claus Torp at 8. juni. 2004 23.03.13

De nye nettsidene til SDG og McCann passer kanskje bedre til 'fordommene' dine. Skrift så liten at jeg for første gang på lenge måtte ty til kortkommandoen for større tekst (ja jeg har høy oppløslighet på skjermen, jeg er designer, men tross alt...), en breadcrumb som ikke er klikkbar mm.

Posted by: Claus Torp at 27. juni. 2004 10.33.04


Tilbaketråkk

Tilbaketråkk-URL for dette innlegget:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83455881869e200d83456b46769e2

Bloggar som refererer til Dagens designsitat:

» Linx? from ynnesdal:blog
Flytoget på internett er en feiende flott side. Med en NASA-fyr i bakgrunnen... Men hvorfor i alle dager fungerer bare cirka halvparten av linkene i Mozilla? Og bare litt flere i Opera? Og hvorfor en HTML-kode som ikke ligner grisen?... [Les meir]

Registrert 3. juni. 2004 22.07.32

» Linx? from ynnesdal:blog
Flytoget på internett er en feiende flott side. Med en NASA-fyr i bakgrunnen... Men hvorfor i alle dager fungerer bare cirka halvparten av linkene i Mozilla? Og bare litt flere i Opera? Og hvorfor en HTML-kode som ikke ligner grisen?... [Les meir]

Registrert 23. mai. 2005 18.22.06